Petrol-İş ve İEEF’den Türk İşaret Dili İş Sağlığı ve Güvenliği Kitabı

Ülkemizdeki nüfusu üç milyonun üzerinde olan ve çalışma hayatının içinde yer alan işitme engelli bireyler yararına Petrol-İş Sendikası ve İEEF ortak bir proje başlattı.

Proje protokolü; Petrol-İş Sendikası Genel Merkezinde tarafların katılımıyla imzalandı.

Proje kapsamında hazırlanan kitapta ana amaç, çalışma hayatını etkileyen olumsuzlukların önüne geçerek iş sağlığı ve güvenliği bilincine işitme engelliler nezdinde katkı sunabilmektir. Bu amaç doğrultusunda bilgiye erişimi kolaylaştırmak adına tüm içerik video bağlantılı QR kodlarla desteklenmiş ve işaret dilinde hazırlanmıştır.

Hazırlanan bu yayın ve proje hakkında Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman AKYÜZ; “Sendikamız Petrol-İş, 71 yıllık tarihinde işçi sağlığı ve iş güvenliğine özel bir önem vermiştir. Örgütlü olduğumuz işyerlerinde alınmasına vesile olduğumuz önlemler; üyelerimizin sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarına katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte; yaptığımız araştırmalar, yayınlar ve iş birlikleriyle ülkemizdeki İSG temelli sorunlara dair farkındalık oluşturmaya, çözüm geliştirmeye gayret etmekteyiz. Bu yayınımızla da toplumsal hayatın ve çalışma yaşamının içerisinde birlikte olduğumuz işitme engelli dostlarımızın iş sağlığı ve güvenliği bilincine katkı sunmak ve eğitimlerine bir kaynakça yaratmak istedik” dedi.

Diğer taraftan projede ana esas Sendikanın örgütlü olduğu işyerlerindeki işitme engelli üyelerin iş sağlığı ve güvenliği eğitimine tabi tutulması ve yaşanan olumsuzlukların ortadan kaldırılmasıdır. Projede aynı zamanda İEEF tarafından kurulan Görüntülü Destek Hizmet Merkezi ile işitme engelli bireylerin tüm sorunlarına ücretsiz olarak işaret dilinde hizmet verilmesi de yer almaktadır. Bu merkez de işitme engelli bireyin iletişim kaynaklı yaşadığı problem ne olursa olsun işaret diline hâkim İEEF çalışanı tarafından kendisine destek olunmaktadır. İEEF Görüntülü Destek Hizmet Merkezi 2018 yılından beri işitme engellilere hizmet vermektedir.

Proje ile ilgili İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği Başkanı Ebru AKÇA; “Petrol-İş Sendikasıyla yaptığımız çalışmada hem sosyal sorumluluk projelerine dikkat çekmek hem de iş yaşamında yer alan işitme engelli dostlarımız için, insan sağlığının önemi düşünüldüğünde, iş sağlığı ve güvenliği bilincine katkı sunulması amaçlanmıştır. Türkiye’de bir ilk olan yayınımızla bilgiye erişim kolaylığı sağlandığı gibi ülkemizdeki tüm işitme engelli çalışanların ve iş güvenliği eğitimi veren İSG profesyonellerinin faydalanacağı bir kaynak yayın da ortaya çıkmış oldu. İşitme engelliler camiasına kazandırılan bu çalışmada bizlerle birlikte hareket eden Petrol-İş Sendikası yöneticilerine ve kitabımızda emeğini esirgemeyen tüm dostlarımıza şükranlarımızı sunarız” dedi.

Petrol-İş Sendikası ve İEEF olarak 23 Eylül Uluslararası İşaret Dilleri Günü’nü kutlar, işaret dilinin yaygınlaşarak iletişim sorununun ortadan kalkmasını camiamız adına temenni ederiz.

Sosyal Medyada Paylaş

// // let activeElement; // let allElements; // const key = '//'; // // console.log(key) // // allElements = document.getElementById('mainNav').child().child().getElementsByTagName('li'); // // if (key !== '') { // for (let element of allElements) { // element.children[0].classList.remove('active') // } // // activeElement = document.getElementById(key); // activeElement.children[0].classList.add('active'); // }